Iedereen kent het, maar wat is kunststof eigenlijk?

Door de jaren heen hebben wij een breed assortiment in transport- en opslagmiddelen opgebouwd. Allemaal gemaakt van kunststof, of zoals door velen genoemd, plastic. Iedereen kent het materiaal van naam, maar wat is kunststof eigenlijk?

Van Dale definieert kunststof als een: “langs chemische weg gemaakte stof die als nieuw materiaal (naast hout, metaal, steen enz.) gebruikt wordt voor de vervaardiging van de meest verschillende zaken, tegenover natuurstof”.

Kunststoffen zijn onder te verdelen in drie categorieën: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.

Thermoplast is een kunststofsoort die smelt bij verhitting. Thermoharders blijven, in tegenstelling tot de thermoplasten, hard wanneer deze worden verhit. Elastomeren zijn, zoals de naam al zegt, elastische kunststoffen.

Kunststof granulaat

 

Doordat thermoplasten smelten bij verhitting kan het kunststofmateriaal (granulaat) in elke gewenste vorm gespoten worden. Thermoplasten zijn daardoor uitermate geschikt voor de productie van onder andere onze stapelbakken, magazijnbakken, pallets, palletboxen en vaatwaskorven.

Enkele bekende thermoplasten zijn: Polypropeen (PP), Polyethyleen (PE), Polyvinylchloride (PVC), Polystyreen (PS) en Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS). Verreweg de meeste van onze producten zijn gemaakt van PP en PE. Deze kunststoffen zullen we hieronder dan ook verder toelichten.

  • Polyethyleen (PE) is de meest geproduceerde onder de kunststoffen. PE is bijzonder goed toepasbaar voor (het invriezen van) voedingsmiddelen en opslag bij lage temperaturen (tot ± -40 graden Celsius). Onder andere onze viskisten, invrieskisten, pallets en palletboxen zijn uit PE materiaal vervaardigd.
  • Polypropeen (PP), dat ook wel polypropyleen genoemd wordt, is een kunststof die geproduceerd wordt bij een relatief lage druk en lage temperatuur. PP lijkt op PE, maar is beter bestendig tegen hogere temperaturen (tot ±  95 graden Celsius). PP producten zijn dan ook zeer geschikt voor reinigingstoepassingen, koken en pasteuriseren. Omdat de temperatuur in een vaatwasser kan oplopen tot 85 graden Celsius, worden bijvoorbeeld onze vaatwaskorven van PP gemaakt.

Elke soort kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Het is dan ook vaak de toepassing die bepalend is welk materiaal voor een bepaald product gebruikt wordt.

Wil je weten van welk materiaal jouw stapelbak gemaakt is? Dat kan op twee manieren. Door tegen de bak aan te kloppen, kun je horen of het PP of PE is. PE geeft een “hardere” klank en PP een “zachtere” klank. In de bakken zelf staat overigens ook de productcode weergeven. Op een wat minder zichtbare plek wordt altijd de productiedatum en de materiaalcode meegespoten. Materiaalcode 02 staat voor PE-HD (De PE variant gebruikt voor de productie van onze producten) en materiaalcode 05 voor PP.

Palletbox, pallet, vaatwaskorf

Wil je meer weten over onze producten, hun materiaaleigenschappen en toepassingen? Neem dan contact met ons op 0314-664400 of bezoek onze website www.hulkenberg.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s