Rugpijn? Voorkom het door ergonomisch te tillen en verplaatsen

 

lage-rugpijn-voorkomen hulpmiddelen Hulkenberg 3Heb je weleens last van rugpijn? Je bent niet de enige. Zo’n 80% van alle volwassenen heeft weleens last van rugpijn. En dan vooral lage rugpijn, ook wel bekend als spit of lumbago. Hoe ontstaat lage rugpijn en belangrijker nog… hoe kun je rugpijn voorkomen?

Één van de manieren is het gebruik van hulpmiddelen, maar daar komen we later op terug. Eerst eens bekijken wat de oorzaken zijn. 

Oorzaken van lage rugpijn

Pijn in de onderrug wordt bijna altijd veroorzaakt door overbelasting van de rugspieren. De lage rugspieren kunnen op verschillende manieren overbelast raken. De experts van Gezondheidsnet.nl hebben de mogelijke oorzaken van rugpijn voor je op een rij gezet. Hieronder vind je er een paar. Welke herken jij?

  • Zwaar lichamelijk werk met veel bukken en tillen.
  • Overgewicht: Elke 10 kilo boven een voor jou gezond gewicht geeft 40 kilo extra druk op de tussenwervelschijven in je ruggengraat.
  • Onvoldoende beweging en daardoor zwakke spieren en een slechte conditie.
  • Verkeerde zithouding. Kleine test: Hoe zit je nu? Zijn jouw benen gebogen in een hoek van 90°? Schrik niet: ruim 80% van de Nederlanders zit verkeerd. Wil jij wel goed zitten? Bekijk dan bijvoorbeeld de gedetailleerde omschrijving van de juiste zithouding van ergonomiespecialist.nl.
  • Verkeerd tillen. Let er maar eens op. Hoe vaak til jij nog met een ronde rug en gestrekte benen?

Hoe kun je lage rugpijn voorkomen?

Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen. Zoals sporten en het verbeteren van je lichaamshouding. Meer praktische tips voor het voorkomen van rugpijn vind je bijvoorbeeld op de website van Optimale Gezondheid. Wij gaan verder met het onderdeel waar wij expert in zijn: transport en opslagsystemen, ofwel hulpmiddelen voor het verplaatsen van (zware) goederen.

Ergonomisch tillen en verplaatsen

Wist je dat producten zwaarder dan 25 kilo alleen met een hulpmiddel getild mogen worden? Hulpmiddelen als heftrucks, karretjes, verrijdbare onderstellen of dollies zijn daarom voorgeschreven ter ondersteuning van het ergonomisch werken.

Verrijdbare onderstellen

Verrijdbaar onderstel HulkenbergWij zoomen in op het verrijdbare onderstel, ook wel transportroller, dolly of dollie genoemd. Waarom? Met een verrijdbaar onderstel is het verplaatsen van het zware gewicht een koud kunstje. Je kunt er dozen of bakken eenvoudig en stabiel op stapelen. Verrijdbare onderstellen zijn compact, breed inzetbaar en gemakkelijk in gebruik. Een verrijdbaar onderstel is een kunststof of stalen plateau op wielen. Verrijdbare onderstellen worden veel gebruikt in de logistieke afmeting 600 x 400 mm, ideaal voor bakken en kratten. Maar eigenlijk zijn ze in ieder denkbaar formaat te leveren.

Met een verrijdbaar onderstel kun je (zware) goederen ergonomisch verplaatsen. Je ontlast je rugspieren en voorkomt zo lichamelijke klachten. De dollies zijn daarom ideale hulpmiddelen voor op de werkvloer.

Kunststof eurobakken en stapelbakken

Kunststof stapelbakken op onderstel Euronorm HulkenbergJe kunt het gewicht ook verdelen en op die manier de draaglast voor je rug verkleinen. In plaats van één zware bak til je dan meerdere kleinere bakken achtereen. Kunststof bakken in euronorm formaat kun je bovendien efficiënt op elkaar stapelen: op een eurobak 600 x 400 mm passen precies twee kunststof bakken met de afmeting 400 x 300 mm. Combineer je deze eurobakken met een verrijdbaar onderstel 600 x 400 mm, dan vervoer je de zware goederen niet alleen efficiënt en stabiel, maar ook ergonomisch.

Meer informatie over onderstellen en bakken?

Meer informatie over verrijdbare onderstellen en kunststof stapelbakken? Neem contact met ons op: telefoonnummer 0314 – 664400 of e-mailadres info@hulkenberg.nl. Wij zijn je graag van dienst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s