Wat heeft Hulkenberg met steenuilen?


steenuilengezin-2Onze noaste noaber is een steenuilengezin. Het weiland achter ons pand is hun jachtterrein. In ons dak zit het nest. Vanuit daar zien zij ons iedere ochtend arriveren. Op de fiets, motor of met de auto. Klaar om aan de slag te gaan. De steenuil observeert ons en speurt daarna zijn jachtterrein af. Op zoek naar muizen en kevers voor zijn twee jongen. Zo leven en werken we gemoedelijk naast elkaar. Dag in dag uit. Al meer dan 10 jaar. Maar daar komt verandering in.

Bedreigde vogelsoort moet verhuizen

Ons pand aan de Industriestaat gaat verdwijnen. We gaan er in de toekomst nieuw bouwen. Het steenuilengezin raakt daardoor hun vertrouwde adres kwijt. Net als zoveel steenuilen voor hen. In 60 jaar tijd is het aantal broedparen in Nederland gedaald van 25.000 naar circa 8.000. De oorzaak ligt in de verstedelijking van het platteland. Weilanden maakten plaats voor woningen en industriegebied. Traditionele boerenbedrijven werden moderne, strakke woonboerderijen. Daardoor zijn er steeds minder weilanden, knotwilgen, fruitbomen en oude schuurtjes waar de steenuil graag in vertoeft. Zonder veilige nestgelegenheid om jongen in groot te brengen is de populatie steenuilen steeds kleiner geworden. Met als gevolg dat steenuilen nu op de Rode Lijst van kwetsbare en bedreigde vogelsoorten staan.

Speciale nestkast voor steenuilen

steenuilennestkastWat is het lot van onze buren? Verliest dit steenuilengezin ook haar veilige omgeving? Niet als het aan ons ligt. Wij hebben contact gezocht met STONE, de steenuilenwerkgroep in Oost-Gelderland. In overleg met de heer Bert Kwakkel van deze werkgroep is een nieuw onderkomen in ons weiland geplaatst: een speciale nestkast voor steenuilen. Deze grote houten kast biedt voldoende ruimte om te leven, te broeden en te leren vliegen. Bovendien is de kast voorzien van een sluis die steenmarters en kouwen buiten de deur houdt. Verder zijn zogenoemde muizenruiters geplaatst om een goede voedselvoorziening te garanderen; ook in de winter. In Nederland woont inmiddels zo’n 20% van alle broedparen in een houten nestkast.

Noaberplicht

Steenuilen zijn ontzettend honkvast. Ze blijven trouw aan de eigen leefomgeving en levenspartner. Zelfs de jongen vestigen zich in een cirkel van slechts 10 km van het ouderlijk huis. Om die reden worden er in goede onderlinge samenwerking meerdere nestkasten in de gemeente geplaatst. Waarom zoveel moeite voor steenuilen? Natuurlijk vanuit het MVO oogpunt, en dan met name het ecologische deel in deze People Planet Profit benadering. Maar voor ons is het helpen van dit steenuilengezin ook gewoon een noaberplicht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s