De plastic zee groeit! Is statiegeld een oplossing en wat kun je zelf doen?

plastic zeeWaar wachten wij nog op? Dat vraagt Trouw zich af in een opiniestuk van 12 september jl. Nu de plastic zee niet alleen in de Grote oceaan, maar ook in de Noordelijke IJszee is aangetroffen, zwengelt het landelijk dagblad opnieuw de discussie aan over statiegeld. De invoer van statiegeld op kleine flesjes en blikjes is volgens hen dé oplossing tegen de groei van plastic afval in zee.

‘Plastic zwemt niet uit zichzelf naar zee’

Met de treffende quote “plastic groeit niet aan de bomen, noch zwemt het uit zichzelf naar zee. Het is door toedoen van de mens in het milieu beland – en daar zit dan ook de oplossing”opent Trouw het betoog voor statiegeld. Op dit moment betaalt de Nederlandse consument alleen statiegeld op grote petflessen en kleine hervulbare glazen frisdrank- en bierflesjes. Is dit wel toereikend? In de Scandinavische landen is statiegeld op kleinere blikjes en flesjes al heel gebruikelijk. Zo wordt in Noorwegen 95% van alle kleine blikken en plastic flessen weer ingeleverd in de winkel. En ook in Duitsland wordt al sinds 2003 op drankverpakkingen tot 3 liter statiegeld geheven. Hiermee wist ons buurland het zwerfafval enorm te verminderen.

Zwerfafval van 17 miljoen Nederlanders

waste-2421249_1920Hoe groot is eigenlijk het probleem? Wij vroegen het aan Henk. Hij raapt al ruim 7 jaar 5 dagen in de week met knijper en tas het zwerfafval in ’s-Heerenberg en omgeving. Op eigen initiatief! Wat hij hierbij tegenkomt is schokkend. “Sommige plekken zijn net een vuilnisbelt. Mensen onderschatten wat er aan zwerfafval ligt,” zegt Henk. Naast sigarettenpakjes en verpakkingen van levensmiddelen treft Henk veel lege flesjes en blikjes aan. Ondanks zijn inzet neemt het zwerfafval niet af en dat is een landelijk fenomeen. Zo’n 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes eindigen jaarlijks als zwerfvuil in onze natuur.

De winst van statiegeld

Waarom is statiegeld zo’n krachtig middel? Onderzoeksbureau CE Delft deed research. Hieruit bleek dat statiegeld een zeer effectief middel is om grote milieuschade te voorkomen. De kosten voor de invoering van statiegeld zijn fors. Het totale bedrag is afhankelijk van het aantal nieuwe inzamelpunten en wordt geschat tussen de 10 en 110 miljoen euro per jaar. De kosten zijn dus hoog, maar de winst is dat ook. De invoer van statiegeld op kleine blikjes en plastic flesjes kan tot 90% minder zwerfafval leiden. Als gevolg hiervan zouden alleen gemeenten al jaarlijks zo’n 80 miljoen kunnen besparen op hun reinigingsdienst.

Wat kunnen wij zelf doen?

Trouw brengt met haar opiniestuk het thema zwerfafval weer onder de aandacht. Uiteindelijk ligt de beslissing over statiegeld in Den Haag. Gezien de noodzaak willen wij daar niet op wachten. Er zijn ook andere manieren om plastic afval in de natuur te beperken. Oplossingen die de oorzaak aanpakken liggen binnen handbereik. Denk bijvoorbeeld aan ons blogbericht over Rosti Mepal. Met de robuuste broodtrommels en drinkbekers van Rosti Mepal bespaar je eenvoudig een hele berg aan eenmalige plastic boterhamzakjes en drinkflesjes. De alom bekende slogan een beter milieu begint bij jezelf geldt zowel privé als zakelijk. Producten van kwaliteitsplastic hebben een lange levensduur en kunnen bovendien gerecycled worden. Een mooi voorbeeld daarvan zijn onze kunststof pallets. Deze pallets van hoogwaardig kunststof gaan met gemak 10 jaar mee. Daarna worden ze gerecycled. Van het gerecyclede materiaal worden nieuwe plastic pallets gemaakt. Deze pallets van hergebruikt kunststof worden dan ingezet als exportpallets en als displaypallets in winkels. Zo kan iedereen op zijn of haar manier zwerfafval beperken.

pallets van gerecycled kunststof

pallets van gerecycled kunststof

Meer lezen?

Bekijk het opiniestuk van Trouw of lees de ervaringen van Henk met zwerfafval en ons blogbericht over de kunststof bekers van Rosti Mepal. Meer informatie over gerecycled kunststof en producten van kwaliteitsplastic is te vinden op www.hulkenberg.nl.

 

Advertenties

One thought on “De plastic zee groeit! Is statiegeld een oplossing en wat kun je zelf doen?

  1. Pingback: Emmers vol plastic afval bij Project Schone Schie | Hulkenberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s