Hoe is het om zelf wijndruiven te plukken?

Dat vroegen wij ons ook af. We hebben onze groene plukbakken natuurlijk regelmatig in de hand. In onze showroom, bij orderpicking en bij het verzend klaarmaken van klantbestellingen. Maar hoe het is om daadwerkelijk met deze stapel-nestbare bakken te werken, wisten we nog niet. Wijngoed Montferland nodigde ons uit voor de druivenpluk op hun wijngaard in Stokkum. Een uitnodiging die wij van harte aannemen. 

Regent druiventrossen op Wijngoed MontferlandHet is eind september 2017. De Regent is klaar om geplukt te worden. Dit blauwe druivenras van Duitse komaf is door zijn vroegrijpheid zeer geschikt om in Nederland te telen. De Regent druiven zijn erg zoet en hebben een kruidige smaak. Deze druiven worden straks een mooie rode wijn.

Vrijdagochtend 9:00 uur sluiten wij ons aan bij een groep van zo’n 20 ervaren plukkers op de wijngaard in Stokkum. Het gras is nog vochtig van de douw, maar het waterige zonnetje belooft ons een mooie dag. Eén van de plukkers geeft ons handschoentjes, een knipschaartje en een snelcursus druiven plukken.

Plukbakken staan klaar voor de wijnoogst Wijngoed Montferland

Druiventrossen oogsten en controleren Hulkenberg op Wijngoed MontferlandWaar moeten we opletten bij de wijnoogst? We komen er al snel achter dat de druivenpluk geen kwestie is van eenvoudig trossen knippen. Elke geplukte druiventros wordt gecontroleerd op kapotte druiven en verschimmelde druiven. Als je de geplukte druiventros even heen en weer schud, vallen de meeste slechte druiven er al af; de andere knip je eraf. Vervolgens gaat de druiventros in de plukbak. Zo ga je de hele druivenstok af. Het is een werkje dat al je aandacht vraagt en tegelijkertijd heel ontspannen is.

In tweetallen werk je een rij druivenstokken af. Ieder aan één kant van de rij en allebei met een eigen plukbak. Zo midden tussen de druivenplanten met de warme zon in de rug waan je je bijna in Frankrijk.

Druivenoogst op Wijngoed Montferland met oogstbakken

Na een kleine twee uur hebben we elk zo’n drie plukbakken vol rode druiventrossen. Het is pauze en iedereen brengt de volle plukbakken naar de aanhangwagen. 48 volle oogstbakken in totaal. Iedere oogstbak biedt voldoende wijn voor acht volle flessen. Wij nemen koffie met appelgebak en maken een praatje met elkaar. De meeste plVolle oogstbakken naar Wijnhuis in Gendringen Wijngoed Montferlandukkers keren ieder jaar terug. Voor de ontspannen sfeer en het rustgevende werk in goed gezelschap. Als we terugkeren naar onze rij en onze plukbakken, wordt de eerste lading druiventrossen op de aanhanger naar het wijnhuis in Gendringen gebracht. Ze worden hier dezelfde dag nog machinaal gekneusd, ontsteelt en gemalen tot most. De most wordt bewaard in pulpboxen, grote kunststof boxen met deksel en speciale uitloop. Voor het mooie aroma van rode wijn moet de most van deze wijnoogst zeker twee weken in de pulpbak gisten. Hoe het wijnproces verder gaat verloopt lees je in ons weblog ‘Van druif tot wijn – wijnboer Leon Masselink vertelt’. De rode wijn van deze Regent druif kan volgend jaar geproefd worden. Nog even geduld 🙂

Advertenties

One thought on “Hoe is het om zelf wijndruiven te plukken?

  1. Pingback: Nederland het beste wijnland onder de zon? | Hulkenberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s