Emmers vol plastic afval bij Project Schone Schie

Een 12-liter emmer is zo vol. Vooral als je hem vult met plastic afval. In een half uur tijd verzamelden 320 vrijwilligers met een knijper, plastic emmer en vuilniszak ruim 1000 kilo zwerfafval. Deze grote opruimactie, genaamd Project Schone Schie, vond plaats op zaterdag 24 maart 2018 langs de Delfshavense Schie in Rotterdam. Tom Kleijn is initiatiefnemer van Project Schone Schie. Hij fietst dagelijks langs de Schieoever. Nu kijkt hij over een mooi schoon stuk natuur, maar dat was drie jaar geleden niet zo. Toen lag de Schieoever vol met plastic zwerfafval.

PSS_24318_107

Project Schone Schie

Uit weerzin tegen het zwerfafval besloot Tom er zelf iets aan te doen. Op een dag nam hij een knijper en een vuilniszak van huis mee en met een half uur afval rapen was de zak vol. Hij bleef dit doen. Iedere dag opnieuw een volle vuilniszak. Zijn ervaringen bij de Schieoever postte Tom op social media en hij kreeg veel respons. Zo ontstond Project Schone Schie. Van één man met één vuilniszak tot een jaarlijks evenement met honderden deelnemers.

PSS_24318_176

Schone Schie 2018: indrukwekkende cijfers

PSS_24318_180Dat vele handen licht werk maken blijkt wel uit volgende cijfers. Project Schone Schie vond dit jaar plaats op zaterdag 24 maart. Op één kilometer Schieoever werd 1045 kg zwerfafval verwijderd. Hieraan deden 320 deelnemers mee. Zij gingen een half uur aan de slag, gewapend met knijper, plastic emmer en vuilniszak. Deze dag werd mogelijk gemaakt door een team van 25 vrijwilligers en 42 sponsoren. Deze video geeft een impressie van Project Schone Schie 2018.

Plastic afvalreductie – wat kun je zelf doen?

Van de plasticsoep in de Stille Oceaan tot zwerfafval in ‘s-Heerenberg. Plastic afval is overal en steeds in beweging. Want voordat een plastic drinkflesje zich aansluit bij de plasticsoep heeft het al een hele reis afgelegd. Van berm naar rivieroever tot aan de zee. Wat kun je zelf doen aan het wereldwijde probleem met plastic afval? Natuurlijk, wees zelf geen vervuiler. Maar de stap daarvoor is misschien nog wel belangrijker. Kies bewust wat je koopt. Dus geen eenmalige boterhamzakjes, maar een kunststof lunchtrommel. Geen wegwerp drinkflesje, maar een herbruikbare drinkbeker. Geen plastic boodschappentassen, maar een klapkratje. Kies voor producten van kwaliteitskunststof die jaren meegaan, of voor producten van hergebruikt plastic.

Hulkenberg steunt Schone Schie

Hulkenberg is één van de sponsoren van Project Schone Schie. Een leverancier van kunststof producten die de strijd aangaat tegen plastic zwerfafval – het lijkt een paradox, maar voor ons is het heel logisch. Wij vinden kunststof geweldig materiaal. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Kijk maar naar onze producten. Onze kunststof pallets, stapelbakken en palletboxen zijn geschikt voor meermalig gebruik. Ze zijn gemaakt van kwaliteitskunststof en gaan daardoor jarenlang mee. Aan het einde van hun levenscyclus kunnen onze producten volledig gerecycled worden. Wij nemen de gebruikte kunststof producten in en dragen zo bij aan afvalreductie.

PSS_24318_079Meer informatie?

Bekijk de website van Tom Kleijn en zijn Project Schone Schie. Lees meer over onze kunststof producten op onze website. Wij schreven eerder al blogberichten over afvalreductie. Misschien vind je dit ook interessant: zwerfafval in ’s-Heerenberg, de duurzame kunststof bekers van Rosti Mepal en statiegeld als wapen tegen de plasticsoep.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s