Nederland het beste wijnland onder de zon?

Nederlandse wijnboeren kijken vol verwachting uit naar de oogst van dit jaar. Want leveren al die extra zonuren de gedroomde wijnoogst op? Het Nederlandse klimaat van afgelopen zomer is perfect voor de wijnbouw. Veel zon, droogte en hoge temperaturen. Voor de landbouw een ramp, voor de wijnbouw een zegen.

Wijnexpert Lotte Wolf weet waarom. “De druivenstruiken moeten eigenlijk op het randje van de dood leven, zonder te veel water of te veel voorzieningen vanuit de grond. Deze toestand is goed voor de plant, omdat hij zich zal richten op zijn primaire behoeften: voortplanting en het welzijn van zijn druiven,” vertelde ze eerder dit jaar in HP de Tijd.

Druiven_wijnbouwassortiment_Hulkenberg

Leon MasselinkHet Nederlandse wijnbouwklimaat

Temperatuur is de belangrijkste factor voor de groei van de druivenplant en voor de productie van druiven. Door de klimaatverandering stijgt de temperatuur. Dit zorgt ervoor dat landen als Nederland, België en Engeland steeds interessanter worden voor de wijnbouw. Tegelijkertijd kampen de traditionele wijnlanden als Spanje, Italië en Frankrijk met serieuze uitdagingen. Het is er te warm, waardoor het alcoholpercentage hoger is en er te weinig zuur in de wijn zit. Daardoor mis je het frisse karakter van wijn, legde wijnboer Leon Masselink van Wijngoed Montferland ons uit.

Leon maakte in 2004 al de overstap van agrariër naar wijnboer. Een artikel over de kansen van wijnbouw in Nederland inspireerde Leon en zijn vrouw Magda om deze rigoureuze stap te zetten. Inmiddels zijn veertien jaar verstreken en hebben de wijnen van Wijngoed Montferland al meerdere internationale prijzen gewonnen. Lees het hele gesprek met Leon Masselink over zijn overstap naar de wijnbouw op ons weblog.

Druiventrossen oogsten en controleren Hulkenberg op Wijngoed MontferlandWijndruiven plukken in Nederland

Wijndruiven verbouwen, oogsten en bottelen. Leon Masselink vertelt het hele proces van druif tot wijn. Hij werkt met de plukbakken, pulpbakken en kunststof transportpallets uit ons wijnbouwassortiment. We namen de proef op de som en sloten ons aan bij de druivenpluk op Wijngoed Montferland. In ons weblog lees je hoe het is om zelf wijndruiven te plukken in Nederland.

Wat heb je nodig voor de wijnoogst? Druiven hebben een dunne schil en zijn daardoor gevoelig voor beschadiging en schimmels. Voor een hygiënische en ongeschonden wijnoogst werken wijnboeren met kunststof plukbakken, emmers, pulpbakken, pallets, mostvaten en gistingtanks. Het kunststofmateriaal is levensmiddelengeschikt en volledig glad, waardoor de druiven niet beschadigen. Bekijk onze producten voor de wijnbouw of informeer bij onze productspecialisten: telefoonnummer 0314 – 664400 of per e-mail info@hulkenberg.nl.

Bekijk hier ons assortiment voor de wijnbouw:

collage_assortiment_wijnbouw_Hulkenberg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s